نقش تـربیتی بانوان در مقابله با آسیبهای فرهنگی و اجتماعی
مقدمه
امروزه نقش مؤثر زنان در مقابله با تهاجم فرهنگی و پیشگیری از انحرافات اجتماعی بر کسی پوشیده نیست زیرا زنان در فرهنگسازی بیشترین نقش را دارند و همین نقش مؤثر و کلیدی، موجب شد که نوک تیز حمله دشمن در جهانی شدن و استحاله فرهنگی متوجه زنان جامعه گردد. آنان به خوبی دریافتند که اگر موفق به تغییر فرهنگ زنان یک قوم گردند، میتوانند تمامیت فرهنگ آن جامعه را متأثر کرده و تغییر دهند. از اینرو دشمن تمامی تلاش خود را مصروف تغییر فرهنگ زنان جامعه ما نمود و بر همگان روشن است همان طور که زنان قادر به سازندگی فرهنگ خانواده و جامعه میباشند به همان نسبت توان تخریب فرهنگ جامعه را دارند و طبیعی است که زنان جامعه از عمدهترین و تأثیرگذارترین عناصر مقابله با تهاجمات فرهنگی، میباشند.
اما اینکه زنان جامعه تحت چه شرایطی در مقابل فرهنگ بیگانه آسیبپذیر میشوند و به بیان دیگر، ریشه این همه ناکامی در عرصه فرهنگ و ذبح ارزشهای دینی و اخلاقی در قشر زنان در جامعه ـ که متأسفانه ما شاهد و ناظر آن هستیم ـ در کجاست و در چه موقعیت و با ایجاد چه زمینههایی زنان بیشتر دچار آسیبهای فرهنگی میشوند و امکان رویارویی با تهاجمات فرهنگی را از دست میدهند. این مسأله از ضروریترین مباحثی است که باید به آن پرداخت.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:29 عصر )
نقش نهضت امام حسین علیه السلام در عزت جامعه اسلامى
گرچه در نگاه نخست پس از نهضتسیدالشهداء علیه السلام جز تعداد انگشتشمارى از شیعیان بر باورهاى شیعه باقى نماندند و اکثر یاران راستین ابى عبدالله علیه السلام در روز عاشورا به فوز شهادت نائل گردیدند، ولى سکوت خفتبار برخى از مسلمانان نسبتبه سلاطین جور شکست و جرات امر به معروف و نهى از منکر در میان امت پیامبر صلى الله علیه و آله رشد یافت و این همان عزتى بود که امام حسین علیه السلام با قیام خونین خویش براى جامعه اسلامى به ارمغان آورد.
نوشتار حاضر در صدد استبا بهرهگیرى از حوادث تاریخى نخستین سالهاى پس از عاشورا، حقیقت مزبور را براى خوانندگان تبیین نماید.
براى درک میزان تاثیر نهضتسیدالشهداء علیه السلام بر عزت جامعه اسلامى ابتدا باید در مورد ماهیتبنى امیه و وضعیت جامعه اسلامى قبل از نهضتسیدالشهداء علیه السلام مطالعه کرد تا از این رهگذر تحول جامعه اسلامى پس از نهضت امام حسین علیه السلام مورد بررسى قرار گیرد.
ماهیت، سیاستها و اهداف امویان تا سال 61 هجرى
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:28 عصر )
حماسة عاشورا
مقدمه
در حدیثی از حجة ابن الحسن(عج) آمده است: ( بسم الله الرحمن الرحیم،کهیعص ) کاف: کربلا، ها: هلاکت، یا: یزید، عین: عطش، صاد: صبر.
دیدگانت پر اشک، لبانت خشکیده، سینهات گداخته، قلبت شعلهور، روحت پرتلاطم، لیکن مهار نفست بر مشت. سرود ایمان بر لب، نوای توحید در کام، یاد خدا در دل،دستار پیامبر (ص) بر سر، کهنه پیرهن امانت مادر در بر، بزم اشک واره در پیش. ایحسین (ع) ، ای راز دار منزل وحی، غم سرای خیمههایت، سوزش قلب زنانت، گریةنوباوگانت، آه و سوز خواهرانت، عالمی را اشک ریزان میکند.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:28 عصر )
استغاثه
استغاثه در لغت به معنای فریادرسی خواستن، دادرسی خواستن و دادخواهیکردناست.
وقتی همه درها بسته میشود، خطرات جانی و مالی انسان را تهدید میکند، آنوقت، ناخودآگاه استغاثه میآید و انسان با فریاد زدن و ناله کردن، دیگران را به کمکمیطلبد؛ به این امید که شاید در بین شنوندگان، فردی پیدا شود تا او را از این مهلکهنجات دهد.
استغاثه مراتبی دارد. مرتبه اول آن، کمک طلبیدن از دیگران و نوعی مظلومنمایی است.
اما مرتبه بالاتر آن که شیوة مردان هدفمند و ستارگان آسمان هدایتند، با نوع اولتفاوت دارد. هدف از مرتبه بالاتری آن، نه طلب کمک و مظلوم نمایی که نوعی اتمامحجت و بیدارسازی چشمان خفته، جلا بخشیدن دلهای مرده، زنگارزدایی و شفایوجدانهای بیمار است.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:27 عصر )
راز ماندگاری عاشورا
اشاره
عاشورا از غمگینترین روزهای دهر است. در این روز، ضدیتِ «حق پژوهان»و«باطل گرایان» به اوج خود رسیده و صدای «حق خواهی» و «انسانیت»، از حلقوم پرخون و بریدة عدالت خواهان به گوش میرسد. علیرغم میل جلادان نگونبخت، سراسرعالم را، پرتو نور و ایمانِ خدا محوران فراگرفته و ظلمت سرای بی خدایان رافتح میکند.
سؤالی که در اینجا وجود دارد، این است که: راز ماندگاری نهضت عاشورا درچیست و چگونه شهادت جمعی کوچک باتأثیرگذاری وایجاد تحول در سطح جهان، ازقالب زمان خارج شده و حقیقت پژوهان جهان را به شگفتی وتحیر واداشته است؟
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:26 عصر )
تأثیر فرهنگ عاشورا بر انقلاب اسلامی
مقدمه
به خوبی میدانیم که عاشورا الهام بخش انقلاب شور آفرینی است که در روزگارمابزرگترین حادثهای است که با راهبری عاشورایی بزرگ عصر، امام خمینی (ع) خواهاناستقرار زندگی برپایه توحید و عدل شده است. فرهنگ عاشورا درحقیقت فرهنگی همهجانبه دارد که انقلاب اسلامی باالگوگرفتن از آن مسیر پرفراز ونشیب خود را طی نموده.
به عبارت دیگر: نهضت عاشورا یک نهضت عظیم فرهنگی است که ابعاد گوناگونحیات انسان را در بر دارد، حرکتی باوقوع خود، تاریخ ساز وعزت آفرین وعاملی برایاحیای اسلام ناب گردید تا آن جا که برای خود این لقب را گرفت: «الاسلام محمدیالوجود و الحدوث و حسینی البقاء والاستمرار».
انقلاب اسلامی درحقیقت احیاگر اسلامی بود که پس از قرنها ضعف وعقبماندگی و انحطاط مسلمانان به ویژه بافروپاشی و تجزیه امپراتوری عثمانی به اوج خودرسیده و دوران رکود و رخوت مسلمانان رابه درازا کشیده و درحقیقت وارد مرحله تازهایازظهور مجدد شده بود.
البته گفتنی است که تحلیل تطبیقی حادثه عاشورا بر انقلاب اسلامی بدون توجهبه محوریت آن یعنی حضرت امام خمینی 1 به تصویر کشاند.
تأثیر فرهنگ عاشورابرانقلاب اسلامی
اساساً شروع نهضت را همان عصر روز عاشورا باید تلقی کرد ( سیزده خرداد ) ودرحقیقت نطفه انقلاب را همان فریاد عصر عاشورای امام منعقد کرد. عاشورا در جوامع،دارای قدرتی بوده که این قدرت را امام شناخت و بابهره برداری درست از آن انقلاب بهپیروزی رسید.
براین اساس عاشورا تنها مسئلهای برای آرامش روح و روان و معنویت نیست،بلکه میتواند عامل رخدادی عظیم در گستره تاریخ گردد. متأسفانه عدهای عاشورا را یکمسأله پسیکو لوژیک، (روانی و نفسانی) میبینند که به آنها آرامش میدهد و جنبهعاطفی دارد. امااین تمام جوهره عاشورا نیست، تجلی صفات جمیله در بر خورد با جور وستم از بهترین جنبههای محوری نهضت عاشورا است.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:24 عصر )
ب) رباب همسر باوفای امام حسین (ع)
رباب یکی از همسران سیدالشهدا : بود که در کربلا کودک شیرخوارهاش درمیان دستان امام حسین (ع) شربت شهادت نوشید و خود نیز به همراهی کاروان کربلا تاشام رفت. او در مجلس جشن یزید در شام چون سر بریدة امام (ع) را دید سر را در آغوشگرفته بوسید و در ضمن اشعاری فرمود:
آه حسینم! من هرگز حسین را که در برابر تیر و نیزة دشمنان قرار گرفت، فراموشنمیکنم. حسین را در کربلا فریب دادند، دعوت کردند و سپس با لب تشنه به شهادترسانیدند. خداوند دشمنانش را در قیامت سیراب نگرداند.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:22 عصر )
نقش زنان در نهضت حسینی
یکی از شگفتیهایی که در حادثة کربلا به وضوح مشاهده میشود، و چهرةحماسی حادثة عاشورا را برجستهتر میسازد، حضور فعال همة اقشار اجتماع در تولد آنتحوّل عظیم بوده است.
کاروانی که از شهر مکّه و از لابه لای مناسک حج راه خویش را یافته وراهیسرزمین حماسه و عشق «کربلا» میشود، کاروانی است متشکل از زن، مرد، پیر، جوان،نوجوان، خردسال و حتی کودک شیرخوار و غلام و برده.
بررسی داستان کربلا و نقش اقشار مختلف اجتماعی در این حرکت پیام آور نکاتقابل توجهی است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) ایجاد تحولهای اجتماعی،
تنها با تحوّل در کلیة اقشار اجتماع متصوروممکن است.
ب) ( اِنَّ اللّه لایُغَیِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتّی یُغَیِّرُوا ما بِاَنْفُسِهِمْ )
برخلاف قوم حضرت موسی (ع) که او را در برابر صحنة نبرد با دشمنان تنها گذاردهو رها میکردند و میگفتند: ( اءِذْهَبْ اَنْتَ وَ رَبُّکَ فَقاتِلااءِنّا ههُنا قاعِدُونَ ) ؛ موسیتو وخدایت به جنگ بروید ما همین جا مینشینیم و منتظر نتیجة نبرد میشویم.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » م- ح ( سه شنبه 88/10/29 :: ساعت 5:20 عصر )
اللهم عجل لولیک الفرج ( زمینه )
ای قاری قرآن من ( واحد )
عمه بیا گمشده پیدا شده ( دودمه )
روی نیزه غریبی سر بابام نشسته ( شور )
بازین چه شورش است که در خلق عالم است ( زمینه )
سنگین ترین مقاتل عالم فقط حسین ( واحد )
به نام نامی اون که تو دنیا بهش مه زمین میگن ( واحد )
یا ثارالله یا وجه الله ای بهترین یار دلخواه ( شور )
شبای خوب من شبای بارونی ( شور )
برداشت _ذاکرین